Programma

GRAAF HENRI …
De centrale figuur is deze keer graaf Henri (1900–1974), de zoon van Robert, 7de hertog d’Ursel, en de toekomstige 8ste hertog. In 1922 woont hij in Parijs, waar hij vertoeft in artistieke en surrealistische kringen. Henri is jong, knap en vrijgezel, maar niet meer voor lang: hij gaat trouwen met Antoinette de la Trémoille, een prinses uit een oud adellijk geslacht.
… EN ZIJN VRIENDEN
Terwijl de uitnodigingen voor het huwelijk worden verstuurd, neemt Henri in stijl afscheid van het vrijgezellenbestaan. Samen met zijn vrienden organiseert hij een groot feest en brengt hij ‘The Roaring Twenties’ en ‘Les Années Folles’ helemaal naar Hingene.

DIXIELAND
Zodra je door de poort stapt, word je verwelkomd door de Dixieland Marching Band. Met hun trombone, klarinet, sousafoon, trompet, banjo en snaredrum brengen ze je meteen in de sfeer. Een sierlijke steltloopster danst en swingt met hen mee.
HULA HOOP LADIES
Met draaiende hoepels, een stralende glimlach en speelse knipoog zwieren drie hula hoop ladies over het voorplein. Kijken is genieten, maar meedoen is nog beter: ga de uitdaging aan, grijp een hoepel en ontdek hoe soepel jij (nog) bent!

VINTAGE FAIR
Ontdek een fraaie selectie juwelen, accessoires, kleding en snuisterijen, geselecteerd door enkele gepassioneerde verkopers. Laat je betoveren door de sprankelende art-decostijl en vind jouw eigen stukje geschiedenis!
AUTOMOBIELEN
Laat je verrassen door toeterende motoren en auto’s die door het bos komen aangereden. Op de oprijlaan springen graaf Henri en zijn vrienden uit hun blinkende bolides. Verwacht onder andere een 1921 Oldsmobile, een 1922 Rolls Royce, een 1922 Opel Spitzkühler, een 1924 Dodge Brothers, een 1925 Citroën, een 1925 Lagonda, een 1926 Minerva, een 1928 Aero, een 1928 Bentley Speed Six, een 1929 Fiat 509A Coupé Royal en een 1930 Ford Model A.
Nadien parkeren de chauffeurs de automobielen in het Keiligbosquet en kan je het glimmende koetswerk van dichtbij bewonderen. Kijken mag, maar aankomen niet!
MOTORFIETSEN
De automobielen worden begeleid door motorfietsen met al even ronkende namen: Indian Big Twin 1914, een Excelsior 1919, een Indian powerplus 1917, een Henderson DeLuxe 1921, een Gillet DeLuxe 1921 en een BSA Motorcycle 1917.
POLITIE EN RIJKSWACHT
Voor de gelegenheid krijgt de Hingense veldwachter versterking van gendarmes, gemeentelijke politie en zelfs enkele buitenlandse agenten. Ze zorgen ervoor dat niemand wordt overreden op de oprijlaan, houden een oogje in het zeil bij de geparkeerde oldtimers en handhaven de openbare orde tijdens de feestelijkheden.

SWING & HOT JAZZ
Vóór het kasteel wisselen twee topbands elkaar af tijdens een avond vol swing, hot jazz en aanstekelijke energie. Kies een plekje op het terras en laat je meeslepen door de klarinetten, saxofoons, trompetten, trombones, gitaren, banjo’s, drums en contrabassen van The Blue Mockingbirds en The Big Five. Of nog beter: waag je op de dansvloer en haal je beste charleston, foxtrot of improvisatie boven!
VAUDEVILLE
In het begin van de 20ste eeuw was vaudeville een bijzonder populaire vorm van entertainment. Zanger Luca Soda en pianist Ringo Maurer brengen korte acts, komische sketches, kleine liedjes en kwieke dansen. Geniet van hun eigenzinnige mix van humor, muziek en theatrale flair!

CHARLESTON
Deze energieke dansstijl staat symbool voor de bevrijdende en expressieve sfeer van ‘The Roaring Twenties’. De hele avond wisselen de dansers elkaar af met solo- en duodemonstraties. Bewonder hun snelle benen en speelse armen, of doe mee als je daar zin in hebt!

CABARET FOXY FOLLIES
Welkom bij Foxy Follies! Voor de Zwitserse Ava Dentelle en de Belgische Sayuri Gei is het burleske cabaret een vrijplaats waar iedereen zich kan uitdrukken zoals hij of zij dat wil. Ze omringen zich met twee bijzondere artiesten. De Amerikaan Brian Scott Bagley is musicaldanser, toneeldocent en showmaster bij het beroemde Crazy Horse in Parijs. De unieke en ongrijpbare Majestic Luxor - acrobaat, danser en goochelaar uit Berlijn - maakt dit uitzonderlijke kwartet compleet. Komt dat zien, komt dat zien!

TAPDANS
In de jaren 1920 bloeide de tapdans als nooit tevoren. Met metalen plaatjes onder hun hielen en onder hun tenen tikken de dansers ritmisch op de grond. De beste Belgische tapdansers komen helemaal naar Hingene. Bára Hřebačková, Stéphanie Detry, Katy Román en Alexandre van Goethem brengen je in vervoering met ritme, jazz, improvisatie en traditionele tapdanschoreografieën!
‘LA PERLE’
Tijdens zijn verblijf in Parijs was graaf Henri bevriend met enkele filmmakers uit de avant-garde. Hij figureerde in Les Mystères du château de Dé van Man Ray en assisteerde bij de productie van Le pérroquet vert van zijn vriend Jacques de Casembroot. Nadat hij had geoefend met kleine stukjes film en de best mogelijke apparatuur had aangeschaft, kreeg hij van de Franse dichter Georges Hugnet het script voor La Perle. ‘Ik was echt blij’, schreef Henri in zijn memoires. ‘Niets kan mijn enthousiasme beschrijven toen ik het las. Het was precies waar ik van gedroomd had.’
In de surrealistisch film van dertig minuten koopt de held een parelsnoer voor zijn geliefde, maar hij verliest het telkens opnieuw in een reeks van bevreemdende ontmoetingen. La Perle werd uitgebracht in de Parijse Studio des Ursulines, die zich specialiseerde in avant-gardefilms, maar werd daarna bijna drie decennia lang vergeten. Zijn herontdekking in de jaren 1960 en 1970 was te danken aan het Brussels Filmmuseum, waarvan graaf Henri een van de initiatiefnemers was. In de spiegelzaal van het kasteel improviseert pianist Hughes Maréchal bij La Perle, zoals dat in de jaren 1920 gebruikelijk was bij stille films.

BURLESKE DANS
Met hun extravagante kostuums – denk aan pluimen, korsetten en fonkelende juwelen – nemen Colette Collerette, The Flying Willy en hun Flapper Girls je mee naar een betoverende wereld vol verleiding, humor en theatrale expressie. Ze zijn speels en sensueel, elegant en een beetje ondeugend. Durf jij te kijken?
ETEN EN DRINKEN
Een uitgebreide bar, hotdogs, hamburgers en frietjes, vegetarische wraps, burgers en curry’s, wafels, ijsjes en de lekkerste koffies: meer hebben de Hingenaars niet nodig om hun bijnaam van ‘fretters’ eer aan te doen!